Meny Hjem

Nå vet jeg hvor veien går videre!

Screen Shot 2018-04-16 at 08.56.07.png

Da jeg sluttet i jobben i februar, var planen å ta fri til over sommerferien. Jeg ønsket å fokusere på andre ting i noen måneder. Men noen ganger endrer omstendighetene seg, og man må tilpasse seg deretter. Det har vært en vinter med mye sykdom for hele familien, og jeg har ikke hatt anledning til å gjøre de tingene jeg hadde håpet å kunne gjøre. I stedet for å reise til sørlandet for å besøke familien eller reise til varmere strøk for å sykle, har det blitt mye hjemmetid. Jeg har hatt god tid til å lese fagbøker og fått inspirasjon til å ta nye steg i livet.

Gjennom å lese bøker om selskap som Netflix og Airbnb, fra forskere som Jim Collins og Morten Hansen og biografier til diverse vellykkede forretningsfolk, har jeg blitt styrket i troen på at jeg har mer å bidra med enn det jeg har fått vist så langt. Jeg finner igjen veldig mye av min egen leder- og forretningsfilosofi i disse bøkene, og kjenner en stadig voksende motivasjon for å bygge opp noe helt spesielt.

En annen omstendighet, er at jeg rett før jeg sluttet i Webstep ble kjent med Anne Kristine Flovild. Hun var styreformann hos en av våre nye kunder, og jeg var dypt imponert over jobben hun hadde gjort med å hjelpe dem i gang. Hun jobbet med å hjelpe gründere med å etablere seg, men hadde sagt opp jobben og var på søken etter en ny setting for å fortsette å gjøre dette. Kristine har bakgrunn fra Statens Pensjonsfond (populært kalt Oljefondet) og har etter det brukt tiden sin på å hjelpe start-ups.

Som jeg skrev i en tidligere blogpost, har jeg lenge hatt lyst til å lyst til å jobbe med innovasjon og oppstartsselskaper. Jeg mener jeg har mye kompetanse å tilby ivrige entreprenører, men har vært i tvil om hvordan jeg kan gjøre det.

Det ble litt tilfeldig slik at vi begynte å diskutere hva som skulle til for å virkelig hjelpe gründere. Diskusjonene har blitt mer og mer hyppige, og stadig mer konkrete. Vi har snakket med mange som har etablert egen virksomhet, og fått et godt bilde av de mange utfordringene de står overfor. Samtidig har vi blitt styrket i troen på at vi kan hjelpe noen av dem med å lykkes.

Så hva tror vi at man trenger for å starte opp en virksomhet? Her er det vi tror:

Man trenger en god idé.

Det er mange der ute med gode idéer. Idéer som med den rette næringen og de rette forholdene kan bli til vellykkede virksomheter. Men man er på ingen måte i mål, selv om en har en god idé. Vi trenger derfor å kunne hjelpe potensielle gründere med veien fra idé til løsningsskisse. Dette er noe vi begge har god erfaring med.

Man trenger penger.

Dette er for mange det aller største hinderet for å komme i gang. For nystartede bedrifter er det nesten umulig å få låne penger, og det skal ganske mye til for å egenfinansiere det hele. Det er mange folk med penger som gjerne investerer dem i andres virksomhet, men de er primært ute etter å investere store summer i allerede etablerte virksomheter. Risikoen er mindre, samtidig som den potensielle gevinsten er hyggelig. Det er ofte lettere å reise 50 millioner til en etablert virksomhet, enn 5 millioner til en helt ny. Det er en krevende jobb for en investor å velge ut mange små investeringer, heller enn å finne den ene de virkelig har tro på. Dette er et stort hinder for svært mange av de som ønsker å starte for seg selv. Vi trenger derfor å ha tilgang til kapital som kan brukes til å investere i nye virksomheter.

Man trenger kompetanse.

For å starte opp en bedrift fra grunnen av, trenger du mye forskjellig kompetanse. Hva slags kompetanse vil selvfølgelig variere fra tilfelle til tilfelle. Vi tror imidlertid at de fleste vil ha behov for teknologer, forretningsutviklere, noen med erfaring rundt etablering av virksomhet og kunnskap rundt økonomi og økonomifunksjoner.

Et nystartet firma vil sjelden har råd til å ansette alle disse folkene selv. Når man kun har kapital for en begrenset periode, er det heller ikke lett å finne de beste folkene. Flinke folk med en del erfaring har også en tendens til å ha økonomiske forpliktelser. Dessuten er det sjelden man behøver 100% ansatte før selskapet er godt i gang. Skal vi hjelpe folk med å etablere virksomhet, må vi kunne tilby dem den kompetansen de trenger.

Man trenger infrastruktur.

Når man skal starte noe nytt, er det mange ting som må på plass. Ting som ikke skaper så stor forretningsverdi, men som likevel må gjøres. Det krever litt bare å få registrert firmaet, få på plass aksjonæravtaler og forskjellige kontrakter og juridiske dokumenter. Man trenger lokaler, systemer, møbler, utstyr og så videre. Det høres ikke mye ut, men det tar både tid og fokus, og det koster penger. Dette er også noe vi må kunne hjelpe til med.

Hvordan skal vi få til dette?

Det store spørsmålet er hvordan i all verden vi skal bygge opp en organisasjon som kan bidra med alt dette? Her er det vi har kommet frem til så langt:

Vi har etablert et nytt selskap som har fått navnet Boitano AS. Dette selskapet vil levere konsulenttjenester innen de områdene vi tror nyetablerte selskap vil ha mest bruk for: Utvikling, Rådgivning og Forretningsutvikling. Andre områder vil nok følge etter når vi får bedre oversikt over behov. Vi vil i første omgang primært levere konsulenttjenester til tradisjonelle kunder. På denne måten vil vi både generere penger og ha tilgang til nødvendig kompetanse for å hjelpe til med å starte nye virksomheter.

Selskapet vil bli organisert som et partnerskap, hvor alle ansatte vil ha en lik eierandel. Parallelt med dette selskapet, har vi satt opp et investeringsselskap. Vi vil sammen investere overskuddene vi genererer fra konsulentvirksomheten inn i dette selskapet. Dette vil gi oss kapital til å investere i nystartede bedrifter.

Et bærende prinsipp i bedriften skal være at det ikke sitter noen på toppen og skummer fløten av andres harde arbeid. Derfor vil alle som jobber i bedriften ha like vilkår. Vi skal skape dette sammen og høste fruktene sammen. Det er en absurd idé at noen skal eie den kunnskapen du selv har brukt et langt liv på å bygge opp. I vår bedrift vil du eie din egen kunnskap.

Mine tanker og erfaringer med å bygge gode relasjoner, en sterk og god bedriftskultur og effektive team, kan du lese mye om på bloggen min. Vi ønsker å ta med disse tankene inn i Boitano, og utvikle dem videre. Vi skal jobbe smart, ha det fantastisk morsomt og lære mye nytt.

Vi har et enkelt rammeverk på plass for hvordan dette skal gjøres, men venter med å fylle det med mer innhold før vi har flere kolleger på plass. Alle i bedriften skal få lov til å være med å påvirke.

Dersom du er konsulent innen systemutvikling, forretningsutvikling, rådgivning eller har erfaring med salg av slike tjenester, og synes dette høres ut som en interessant arbeidsplass, håper jeg du tar kontakt med meg på kjell.ljostad@boitano.no for en prat.

Har du en god idé?

Går du og ruger på en god idé, som du tror kan bli til en vellykket virksomhet, vil vi gjerne komme i kontakt med deg. Vi har allerede kompetanse innen forretningsutvikling og etablering av virksomheter, og håper at vi i løpet av året vil ha både kapital og kompetanse for å hjelpe til med å realisere de beste idéene. Når vi etablerer nye virksomheter ønsker vi at de som har kommet til oss for å få hjelp til å starte opp, også sitter igjen med det de selv oppfatter som en rettferdig eierandel.

Vi kommer til å jobbe svært aktivt med å finne folk med gode idéer og hjelpe dem med å utvikle dem. De kommer til å få anledning til å finne ut hvordan det er å jobbe sammen med oss, før vi bestemmer oss for å formalisere samarbeidet. Dersom du synes dette høres spennende ut, ta gjerne kontakt med kjell.ljostad@boitano.no.

Har du litt penger til overs, og ønsker å investere?

Vi ønsker å gi helt vanlige folk med litt penger til overs muligheten til å være med på å investere i de virksomhetene vi selv har tro på. Vi synes det er trist at det tradisjonelt kun er de med mest penger som får anledning til å investere sparepengene sine i noe som kan skape mer verdi.

For å skape et alternativ til å bruke penger på Lotto, oppussing, ny bil eller hytte, ønsker vi å gi vanlige folk mulighet til å investere sammen med oss. Vi kommer formelt til å gjøre dette via en samarbeidspartner, men ønsker du å holdes informert om virksomheter vi ønsker å sette i gang, send gjerne en mail til kristine.flovild@boitano.no.

 

Kategorier:Uncategorized

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: