Meny Hjem

Om perfekt timing – Når lønner det seg å gjøre ting?

Dere som leser bloggen min har kanskje oppdaget at jeg er litt over gjennomsnittet glad i å lese fagbøker. Jeg skal prøve å dele det jeg leser litt oftere, for mye av det er svært spennende. I sommer leste jeg en bok som har fått meg til å tenke litt annerledes rundt hvordan jeg selv jobber. Den heter “When: The Scientific Secrets of Perfect Timing” og er skrevet at Daniel H. Pink.

71pjsvmP0XL

I korte trekk handler boken om når på dagen det lønner seg å gjøre hva. Den baserer seg på forskjellig forskning på området, og det virker ikke å være for farget av forfatterens egne meninger. Tvert i mot virker det som om han har fått seg en del aha-opplevelser. I tillegg til å peke på forskning inneholder den mange morsomme og spennende anekdoter.

Boken er full av gode poenger, men det viktigste handler om når på dagen man er mest effektiv. Forenklet kan man si at ca 75% av befolkningen har en syklus som går som følger:

  1. De første 7 timene etter man står opp, har man en mental topp. Denne delen av dagen bør man bruke til ting som er kognitivt krevende. Logiske oppgaver som krever konsentrasjon. Det er ikke voldsomt lurt å legge statusmøter og lignende til denne delen av dagen.
  2. Etter denne toppen, kommer det en periode med 4-5 timer nedtur. Står du opp klokken 7, vil denne perioden typisk inntreffe klokken 14. I denne perioden bør man unngå krevende og kritiske oppgaver. Hvis man har adminoppgaver, er dette et veldig fint tidspunkt å ta dem på. Statusmøter passer også her.
  3. Den siste perioden er 3 timer med en ny liten topp. Fra ca klokken 19 på ettermiddagen. Man er ikke like skarp som på formiddagen, men i en form som passer godt til brainstorming eller oppgaver/diskusjoner som krever innsikt.

Jeg kjenner meg selv veldig godt igjen i denne syklusen, og er ikke helt ukjent med å ta en lang pause fra tidlig ettermiddag til litt utpå kvelden. For min del har det vært slik fordi jeg har en sønn som jeg har ønsket å være sammen med og følge opp, og har derfor ofte gått litt tidlig fra jobb. Da har det blitt til jeg har plukket opp igjen jobben på kvelden. Den tiden har jeg gjerne brukt til å lage presentasjoner eller gjøre annet kreativt arbeid.

Grovt forenklet kan man si at de 25% andre, har en syklus som er omvendt. Dette er mennesker som vi også omtaler som B- og C-Mennesker.

Han skriver en del interessante ting om hvordan man kan motvirke denne downperioden. Han peker på forskning som sier at de som jobber mest effektivt, er flinke til å ta pauser gjennom dagen. Gjerne så ofte som 1 time jobb/15 minutter pause. De beste pausene skjer borte fra oppgavene, gjerne i selskap med andre, gjerne i frisk luft og gjerne i bevegelse.

Andre tiltak er å ta til seg næring ofte og i moderate mengder. Man blir dorsk av mye mat, og det er bedre å porsjonere det litt ut. Han slår også et slag for powernapen, som han sier er meget effektiv for å hente litt energi på ettermiddagen.

I boken kommer han med en rekke eksempler på hvilke praktiske implikasjoner dette har. Han peker for eksempel på at de som tar prøver og tester på formiddagen, scorer vesentlig bedre enn de som tar tester på ettermiddagen. Dette bør de som planlegger prøver og eksamener ta hensyn til.

For meg personlig var opplysningene om feilbehandling på sykehus spesielt interessant. Han kan fortelle at det er 5 ganger mer sannsynlig å bli feilbehandlet på et sykehus om ettermiddagen enn om formiddagen. Han råder alle han kjenner til å nekte å bli behandlet på sykehus etter klokken 14. Jeg går selv jevnlig til behandlinger på sykehus, og får hver måned en injeksjon i mitt venstre øye. Etter å ha lest boken har jeg konsekvent lagt behandlingene til tidlig på dagen. Men her for litt siden ble timen flyttet på kort varsel, og jeg klarte ikke å få flyttet den igjen. Så det var ikke noen annen bønn enn å møte opp klokken 17.30 på ettermiddagen. Resultatet var en usedvanlig smertefull opplevelse og et øye som så ut som det hadde blitt spiddet på en rusten spiker.

En annen ting fra boka som jeg har bitt meg merke i, er at folk har en tendens til å huske begynnelser og avslutninger best. Det i midten har en tendens til å gli inn i hverandre. Dette gjelder alt fra presentasjoner til arbeidsforhold. At man for eksempel blir tatt godt imot på en ny arbeidsplass er med på å påvirke forholdet til arbeidsplassen i flere år. Det samme hvis opplevelsen er dårlig. På samme måten påvirker en god eller dårlig avslutning på et arbeidsforhold en arbeidstakers inntrykk av sin tidligere arbeidsgiver i mange år.

Jeg har bare skrapet litt i overflaten på boka, og anbefaler den på det varmeste. Den er lettlest og ikke så alt for lang. Og den finnes som lydbok på audible.com.

Det er også mulig å finne flere av foredragene Daniel H. Pink har holdt på Youtube. For eksempel dette.

 

Kategorier:Uncategorized

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: