Meny Hjem

Står egoet ditt i veien?

dreamstime_m_57743372

I fem år av livet mitt jobbet jeg i Microsoft, og i noen av disse årene hadde jeg gleden av å jobbe sammen med Leiv Thomas Sandnes. Vi var begge kjent for å være store i munnen, like å høre vår egen stemme og fortelle andre hva vi mente. Ingen av oss var spesielt flinke til å rekke opp hånden før vi snakket. Mange så nok på oss som to karer med veldig stort ego. Det gjorde vi selv også. Jeg husker veldig godt en gang vi tok hver vår heis opp til en kunde, fordi “vi ikke trodde vi fikk plass til begge egoene i én heis”.

Likevel likte jeg veldig godt å jobbe sammen med Leiv Thomas. Vi kunne litt forskjellige ting og utfylte hverandre veldig godt. I kundemøter samarbeidet vi svært bra, og vi oppnådde gode resultater sammen. Vi gikk ikke i veien for hverandre, og den ene prøvde ikke å overgå den andre. I ettertid ser jeg at egoet vårt handlet mer om selvtillit og stor tro på egne ferdigheter, og mindre om ren egoisme. Den nyanseforskjellen tror jeg kan gi store utslag.

Ego kan være en veldig god ting. Man trenger det for å ha en viss selvoppholdelsesdrift. Man trenger det for å ha selvtillit. Man trenger det for at folk ikke skal kjøre over en. Man trenger det for å kunne hevde seg selv og tørre å by på egne meninger. Og for å bli skikkelig flink innen et område trenger man et ego som gjør at man prioriterer det som gjør en god, fremfor å tilfredsstille alle andre.

Men ego kan også ha mange dårlige sider. I enhver relasjon du har kan ego være en ødeleggende faktor. Spesielt hvis du har en lederrolle er det viktig å ha evnen til å ikke sette seg selv foran andre. Evnen til å se at andre mennesker og andre deler av bedriften har behov. Evnen til å innse at du ikke alltid har rett. Evnen til å be om unnskyldning.

For bedrifter kan ansattes ego bli en utrolig kostbar affære. Jeg har mange ganger sett lederes ego være direkte ødeleggende. Hvem av oss har ikke fått en ny leder som er så ivrig etter å vise handlekraft, at hun eller han setter i gang store, unødvendige og mislykkede endringsprosesser? Gjerne uten å ha satt seg skikkelig inn i organisasjonen og problemstillingene den står overfor.

Eller ledere som er så ivrige etter å sette igjen sitt eget fotavtrykk i organisasjonen at de starter store og risikofylte prosjekter eller satsinger. Hva med ansatte med karriereambisjoner som unnlater å påpeke feil eller rapportere videre problemer, fordi man er redd det vil påvirke egne muligheter? På den måten får små problemer lov til å vokse seg store.

Ego kan også være skadelig i mindre perspektiv. Skal man skape noe, eller løse problemer sammen med andre, kan det være veldig lurt å parkere store deler av egoet utenfor møterommet. Hvis man er for opptatt av å få rett eller vinne diskusjoner, blir det ofte slik at man ikke skaper de beste løsningene. Man må kunne heve seg over dette, og fokusere på å skape de beste løsningene. At idéen opprinnelig kommer fra noen andre er det viktig å kunne leve med, hvis man ønsker å skape høy kvalitet. I Boitano sier vi ofte: Ingen av oss vinner eller taper en diskusjon. Enten vinner vi alle diskusjonen, eller så taper vi alle diskusjonen. Det handler om at vi sammen skal skape de beste løsningene.

Kategorier:Uncategorized

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: