Meny Hjem

Trenger vi ledere?

I går la Yvonne Fosser i HP ut en tweet hvor hun spurte «trenger vi ledere»? Det er et utrolig bra spørsmål, som det er vanskelig å gi et godt svar på.

I boken Smart Swarm, fortelle Peter Miller hvordan innsekter og flokkdyr organiserer seg og hvordan relativt uintelligente individer klarer å lage svært komplekse strukturer. Gjennom å vise til forskning på blant annet maur, termitter og fugler, forteller han hvordan de styrer egen tid og innsats gjennom tett komunikasjon og impulser fra de individene de har nærmest seg. Det er fascinerende å lese hvordan maur, som har begrenset intelligens og under 15 sekunders hukommelse, klarer å lage noe så komplekst og tilsynelatende gjennomtenkt som en maurtue. Og de gjør dette helt uten noen form for ledelse! Ligger det et lite hint for oss i dette?

I boken fortsetter han med å vise til lignende forskning gjort på mennesker og hvordan vi jobber sammen i grupper. Hvordan vi kan løse nesten ethvert problem hvis vi bare har en gruppe mennnesker med ulike erfaringer og bakgrunn, med ulik kompetanse og hvor alle deltakere tør å bidra og er villig til å lytte til andre. Når slike grupper jobber seg frem til konsensusbaserte løsninger, er det utrolig hvor komplekse utfordringer de klarer å løse. Dette understøttes før øvrig i boken The Five Dysfuncions Of a Team. Mer om denne boken i en senere blogpost.

Noe av det mest fascinerende han skriver om, er mengdens visdom. Dette handler om den utrolige evnen en stor gruppe mennesker har til å gi et ganske nøyaktig estimat, hvis en bare regner ut gjennomsnittet av hva de gjetter. Han viser blant annet til TV-programmet «vil du bli millionær». Her har deltakerne forskjellige hjelpemidler, og et alternativ er å spørre publikum om hjelp. Det alternativet som får størst oppslutning fra publikum er rett i hele 91% av tilfellene! Dette til tross for at spørsmålene har svært varierende vanskelighetsgrad og det er et vidt spenn i tema. Men kan man benytte dette i bedriftssammenheng?

Boken fortelle om en amerikansk leder som hørte om denne teorien, og ville teste den på sine egne ansatte. Når firmaet skulle estimere salget før jul, spurte han alle i firmaet, i tillegg til de ekspertene som pleide å lage estimater. Ekspertene traff med 5% feilmargin. Gjennomsnittet av alle de ansattes svar bommet bare med 1%. Fascinerende! Lignende eksperimenter er gjort en rekke ganger, og resultatene viser at mengden har mye visdom, som man ofte glemmer å utnytte. Kanskje man skal tenke helt annerledes rundt estimering og prognoser?

Men tilbake til tema. Forskning på både mennesker og dyr viser at en gruppe kan få til utrolig mye ved å jobbe i selvorganiserende team, uten noen form for ledelse. En av retningene innen denne tankegangen heter Holacracy på engelsk, og det er mange som eksperimenterer med å organisere seg på denne måen i dag. Mest kjent er nok Zappos, som ser på denne organiseringen som en måte å beholde fleksibilitet selv om de vokser. Spotify tenker også i disse baner. Tankegangen bak dette minner mye om Agile og Lean, kjente metoder for IT-bransjen, og det vil overraske meg mye hvis ikke ganske mange bedrifter i vår bransje vil ta til seg denne tankegangen.

Noe av poenget er å organisere kjernefunksjoner og oppgaver som grupperarbeid med faste medlemmer i gruppen. Gruppen organiserer seg selv, og kommuniserer med andre grupper den trenger å snakke med. Medlemmene i gruppen kan være medlemmer i flere grupper. Tar man dette virkelig langt, tar man bort ledere, og erstatter det med grupper som er kravstillere til andre grupper.

En forutsetning for at dette skal virke, er imidlertid at man har grupper som er funskjonelle. Grupper hvor alle bidrar, alle lytter til andre, hvor man har engasjert debatt, hvor man stiller hverandre ansvarlig for at jobben blir gjort og hvor gruppen agerer i tråd med bedriftens overordnede mål. Jeg har veldig vanskelig for å se at dette kan fungere uten noen form for ledelse. Noen må ha ansvar for å tenke de store linjene, se sammenhengene, sette forutsetningene, representere bedriften, sette mål osv. Jeg har enda ikke sett eksempler på bedrifter som helt har kuttet ut ledere, og tviler litt på at vi kommer til å få se større bedrifter gjøre dette.

Et annet spørsmål er om vi trenger så mange ledere? Der er svaret definitivt: NEI! Generelt er det alt for mange ledere, mellomledere, forvaltere og kontrollere i bedrifter. Det brukes alt for mye tid på ting som ikke er kjernefunksjoner. I Webstep har vi en helt klar filosofi på dette. Alt skal gjøres enkelt og ukomplisert. Alt som ikke er kjernefunksjoner skal unngås eller settes ut. I Norge er vi 290 ansatte, og omsetter for godt over 400 millioner kroner. Vi har etter hvert blitt en ganske stor bedrift, men har fremdeles ikke noen Økonomisjef, IT-sjef, HR-sjef eller Salgssjef. Ca 90% av våre ansatte er operative konsulenter som er ute og fakturerer.  De resterende er ledere som alle må dekke mange funksjoner: Selger, Personal-ansvarlig, Rekrutterer, Coach, Administrator, Leder. Du får brukt mye av deg selv som leder i Webstep!

Vi hadde helt sikkert klart å sysselsette ganske mange administrative ressurser i Webstep. De hadde helt sikkert klart å fylle både sin egen og andres tid med oppgaver. Poenget er at vi klarer oss helt fint uten. Det er helt sikkert noen ting vi kunne hatt bedre kontroll på, men full kontroll koster både tid og fokus. Hos oss ansetter vi flinke folk, og stoler på at de gjør så godt de kan. Vi konsentrerer oss om de funksjonene som er nødvendige, og gjør heller dem med svært høy kvalitet. Og vi har en konsernsjef, et styre og eiere som stoler på at vi gjør jobben vår. Den tilliten er vi svært opptatt av å forvalte på en god måte. Og dette tror jeg er viktig: Tillit motiverer folk til å bevise at de fortjener tillit. Men har du ikke tillit til folk, så er det sterkt demotiverene.

Jom Collins sier i boken Good To Great: “The purpose of bureaucracy is to compensate for incompetence and lack of discipline”. Tenk litt på den neste gang du ansetter en kontroller, en administrattiv person eller innfører en ny rutine.

Kategorier:Ledelse

Tagged as:

kljostad

3 replies

  1. Trenger vi ledere.
    Det er avhengig av hvordan du definerer ledelse. Når lederens hovedfunksjon kun er administrasjon og kontroll så er det et sikkert tegn på organisasjonens manglende tillit til egne ledere og medarbeidere. Aksept og respekt for ulikhet i en gruppe øker muligheten for god selvledelse. I tillegg vil ansvar for egne utsagn og reaksjoner øke gruppens evne til selvledelse.

  2. God artikkel, godt spørsmål og spennende at dere velger å gå motstrøms. Medarbeidere bør jobbe mot å ta ansvar for egen utvikling, læring og ikke minst være selvstendig i egen rolle uavhengig av leder. God rekruttering er nøkkelen. Ble fristet til å henvise til en blogg jeg skrev for en tid tilbake «Hvordan lykkes når sjef.en forsvinner» http://wp.me/p2TrNh-14i

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: