Meny Hjem

Kaster du bort mye av tiden din?

iStock_000017149968_Small

Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg treffer folk som føler at de ikke strekker til. Som lar seg deprimere av alt de ikke rekker. Som føler seg fanget i den etter hvert så berømte tidsklemmen. En av disse menneskene er meg selv. Jeg må til stadighet gå runder med meg selv for å få kontroll over eget liv og egen tid.

Min første store runde med meg selv kom for noen år siden. Jeg jobbet i Microsoft, et sted hvor du ikke behøver å lete etter tidstyver. De kommer enten løpende etter deg, eller ligger i bakhold. De omringer deg, og det er ingen problemer med å fylle all våken tid med jobb. Hvis du ikke bruker hodet og tar ansvar for deg selv. Det er imidlertid fullt mulig å unngå å havne i denne situasjonen.

På denne tiden var jeg så heldig å ha en leder som het Jan O. Kiese. Under et salgsmøte kom han med følgende utsagn: «20% av det du gjør gir 80% av resultatet» *). Jeg husker at dette provoserte meg. Noe voldsomt. Og jo mer jeg tenkte på det, jo mer provosert ble jeg. Jan hadde truffet spikeren på hodet. Jeg jobbet 10-12 timer i døgnet, og det var min egen feil. Jeg brukte mye av tiden min på ting som ikke ga resultater. Jeg fulgte hodeløst etter strømmen og gjorde mange ting bare fordi jeg trodde det burde gjøres. Jeg hadde ikke vært flink nok til å evaluere min egen tidsbruk.

Hva gjorde jeg med det?

Jeg gikk så langt bak i tid jeg kunne, ved hjelp av kalenderen i Outlook og eget hode, og noterte ned hva jeg hadde brukt tid på. Jeg noterte også ned hva jeg hadde brukt tid på som direkte eller indirekte hadde gitt reslutater. Resulatet var sjokkerende. Jan hadde truffet svært nøyaktig med sine estimater. Jeg kastet bort det meste av tiden min på tull!

I min rolle som selger, var dette de største tidstyvene:

  • Interne møter. Dette er møter som ekstremt sjelden gir seg utslag i finansielle resultater. Det handler for det meste om å oppdatere hverandre på hva som skjer.
  • Kundemøter i andre byer. Jeg kunne bruke en lang arbeidsdag på å være med på et totimers møte.
  • Deltakelse på messer og seminarer. Det er mulig dette ga resultater på lang sikt, men jeg møtte aldri en kunde som kjøpte noe på bakgrunn av slike arrangementer.

Jeg tok det vanskelige valget om å kutte ned disse aktivitetene til et absolutt minimum. Jeg begynte delta i maksimalt annethvert interne møte. Det var mer enn nok til å holde kolleger informert om hva jeg holdt på med. Jeg sluttet å dra til andre byer for bare ett møte. Det skulle minst tre kundemøter til før jeg reiste ut av Oslo. Messer og seminarer sluttet jeg helt med.

I stedet brukte jeg tiden min på de tingene som jeg selv mente ga resultater, nemlig alle former for direkte kundekontakt. Om det var på telefon, Skype eller i form av møter. Som selger økte jeg resultatene mine dramatisk, Det neste halvannet året leverte jeg 50% over budsjett nesten hver eneste måned. Og det geniale var at jeg jobbet nesten to timer kortere hver eneste dag!

Har du potensiale for å oppnå noe av det samme? Kaster du bort mye av tiden din på tull som ikke gir resultater? Bruker du mye av fritiden din på ting som ikke gir deg noe som menneske? Tid du heller kunne brukt på familie og venner?

Denne metoden har selvfølgelig en bakside. Hvis du har brukt den en stund, så siler du ut en rekke ting som ikke gir resultater. Samtidig fyller du tiden med ting som teller. Og passer du ikke på, jobber du like mye som du gjorde før, selv om du får veldig mye ut av tiden din. Det er viktig å gå slike runder med seg selv med jevne mellomrom. Hvis ikke ender du opp med en svært stressende hverdag.

For min del går grensen ved 40 timers arbeidsuke, Jeg ønsker ikke å jobbe mer enn dette. Hvis arbeidsukene over tid blir lenger enn dette, må jeg gjøre justeringer. Kutte ut det minst viktige av det jeg holder på med. Enten kutte de ut helt, eller la være å gjøre det så ofte. De siste to månedene har det vært mye jobbing, så denne blogposten er det første steget ut i en ny evaluering for min egen del. Jeg kan på det varmeste anbefale deg å gjøre det samme.

*)  Jeg har siden lært at dette kalles for Pareto-prinsippet. Det kommer mer om det i neste blogpost.

Kategorier:Læring Livet

kljostad

1 reply

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: