Meny Hjem

Hvordan bygge effektive team, del 1: Hvordan skape tillit innad i teamet?

 

formula-1-pit-stop

 

Skal du skape et effektivt team, er det første du må gjøre å skape tillit mellom medlemmene i teamet. At de stoler på hverandre. At de kjenner hverandre. At de tør å si hva de mener. At de tør å bidra med det de kan. At de tør å utfordre hverandre. At det tør å gi tilbakemeldinger. Alt dette gjøres mulig ved å bygge en grunnmur av tillit. Uten den, er det svært vanskelig å få det beste ut av en gruppe mennesker.

Skal man bygge tillit mellom mennesker, er man avhengig av at de har en positiv relasjon til hverandre. Innen relasjonskompetanse snakker man gjerne om seks nivåer av relasjoner:

 • Kjærlighetsrelasjon
 • Vennskapsrelasjon
 • Vennlighetsrelasjon
 • Respektrelasjoner
 • Slitsomme relasjoner
 • Helsefarlige relasjoner

De fire øveste er det vi kaller positive relasjoner, mens de to nederste er negative. Skal man bygge tillit blant en gruppe mennesker, må man altså sørge for at de i det minste har en genuin respekt for hverandre. At de lytter til det de andre sier og tar det de andre sier alvorlig. At de kjenner de andre så godt at de synes det er verdt å lytte til dem.

Men hvordan får man til det?

Det første jeg pleier å gjøre, er å gjøre alle på teamet kjent med hverandre. Vi rappellerer ikke ned fjellsider eller bærer tømmerstokker gjennom ødemarken. Slike øvelser er etter min mening svært lite effektive. Vi setter oss heller ned og forteller om oss selv. Går gjennom vårt eget 24-timers menneske, som jeg har skrevet om noen ganger før. Vi fortelle om historien vår, familien, venner, drømmer, fremtidsplaner, ting vi er stolte av og ting vi er litt flaue over. Vi tar ikke nødvendigvis hele historien første gangen, men mye kommer på bordet allerede da. Ved å kjenne hverandres historie og hverdag er det enklere å få respekt for hverandre. Vi ser mer av det som gjør de andre til hele mennesker. Det er enkelt, som oftest både morsomt og spennende, og uhyre effektivt.

Og etterpå har vi mye mer å snakke med hverandre om. Det er selvsagt fint å ha opplevd givende ting sammen, og det må man gjerne også gjøre. Men glem aldri at man kan oppnå mye bare ved å sette seg ned og snakke sammen. Og jeg kan garantere deg at du vil se nye og spennende sider ved kollegene dine.

I min avdeling forsøker jeg å la folk bli kjent med hverandre på mange måter. Vi har kjørt 24-timers-menneske-øvelsen ved noen anledninger. Jeg forteller alltid litt om hver enkelt på mail til hele avdelingen når de har bursdag. Vi samles i sosiale sammenhenger ganske ofte, hvor praten går lett. Og vi har laget underholdning av det hele. For et års tid siden laget vi vår egen utgave av BBC-gameshowet “Would I Lie To You”. De som var med på opplegget sendte inn noen sanne, og morsomme, historier om seg selv. Så fant vi på noen som ikke var sanne. Vi satte opp lag og lot lagene spille mot hverandre. Det var om å gjøre å få det andre laget til å tro på løgnene, og ikke tro på de sanne historiene. Det ble en av de morsomste kveldene vi har hatt. Siden har jeg kjørt den samme øvelsene for andre, og folk går alltid derfra med et nytt og mer positivt syn på de andre i teamet.

Men det å bygge tillit stopper ikke ved å kjenne hverandre. Et team består av flere enkeltindivider, og hvert enkelt medlem må selv prøve å oppføre seg på en måte som inngir tillit. Det er ikke helt enkelt å definere hva som gjør at folk har tillit til deg, men Schindler og Thomas kom nær en god definisjon, da de lanserte sine “Fem dimensjoner av tillit” i 1993. I følge dem er det disse tingene som skaper tillit mellom mennesker:

 1. Integritet – samsvar mellom ord og handling
 2. Kompetanse – faglig og mellommenneskelig
 3. Konsistens – forutsigbarhet, enhetlig opptreden, konsekvens
 4. Lojalitet – stille opp for en annen og støtte
 5. Ærlig og sannhetstro opptreden

I disse punktene finner man en god oppskrift på hva du må gjøre hvis du ønsker at folk skal ha tillit til deg. Sørg for at det er samsvar mellom det du sier og det du gjør. Snakk om ting du har greie på, og baser uttalelsene dine på kunnskap og fakta. Vær konsistent i måten du reagerer på og oppfører deg på. Vær lojal overfor dine kolleger. Still opp for dem når de trenger hjelp, og støtt dem hvis de har problemer. Og sist men ikke minst: Vær ærlig!
En siste ting som jeg mener er viktig for å bygge tillit i en gruppe, er at man tør å vise egen svakhet og at man tør å vise det for andre. Her gjelder det å selv gå foran med et godt eksempel. At man tør å si i fra hvis man ikke forstår forutsetningene for en diskusjon. At man tør i si i fra at man ikke forstår et argument eller informasjon som foreligger. At man tør å innrømme det når det er noe en ikke får til. At man tør å stille det dumme spørsmålet. At man ikke er redd for å drite seg ut. Ved å gjøre dette selv, viser du andre at det ikke er så farlig. Det er først i det øyeblikket at alle medlemmene i teamet tør å vise sin egen svakhet at man har oppnådd full tillit.

Kategorier:Ledelse Organisasjon

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: