Meny Hjem

Hvordan bygge effektive team, del 2: Personlighetstest som virkemiddel

 

78569_personligheter

Det er ikke helt uvanlig å benytte en eller annen form for personlighetstest når man skal ansette en ny person inn i en stilling. Dette kan være en veldig god ide. Hvis du har en klar og korrekt tanke om hva slags person du er ute etter, kan en slik test fortelle deg ganske mye, men selvfølgelig ikke alt. Forskning på hva som kjennetegner effektive team viser at det er viktig å fylle temaet med personer som utfyller og kompletterer hverandre. Også her kan en test gi gode indikasjoner på om kandidaten treffer på kriteriene.

Men det er ingen grunn til å stoppe der. Slike tester kan man bruke kontinuerlig i arbeidet med å bygge et effektivt team. I forrige blogpost skrev jeg om at det første som må på plass, er at teamet må kjenne hverandre så godt at hver enkelt tør å være åpen om egne feil og mangler. En måte å gjøre dette på i et eksisterende team, er å få teammedlemmene til å gjennomføre en slik test, og så gå gjennom resultatene i plenum. På den måten blir man bedre kjent med hverandre, og man får en fin og litt ufarlig måte å gi hverandre tilbakmeldinger. Det blir på en måte enklere å være direkte og ærlig når en test har gitt en noe konkret å diskutere. Det blir lettere å si: “Det der stemmer nok”, eller “Nei, slik opplever jeg deg ikke”.

I de teamene jeg har ledet, har vi regelmessig hatt sesjoner hvor vi har gitt hverandre direkte tilbakemeldinger. Dette har alltid forløst en del energi. Vi får fjernet de små sandkornene som har vært i maskineriet ved dette regelmessige vedlikeholdet. Det har også gjort at vi har kunnet gjøre små og positive justeringer hele tiden. Dette arbeidet kan du lese litt om her. I dette eksempelet gikk hele teamet gjennom en JTI-test, og arbeidet med analysene i etterkant gjorde at vi kunne foreta flere gode endringer.

Den neste blogposten kommer til å handle om det å skape engasjert dialog i et team. Også der kan det være nyttig å bruke tester. En JTI-test, for eksempel, vil inneholde en analyse av din konfliktprofil. Også denne bør tas med inn i teamdiskusjonen, og man kan sammen finne frem til noen gode kjøreregler for hvordan man skal oppføre seg når man er uenige. I noen team kan det fungere fint å ha høy temperatur og utestemmer, mens i andre team vil dette gjøre at enkelte melder seg ut. Det er viktig å finne de rette kjørereglene for ditt team, og der kan en test være til god hjelp.

Kategorier:Ledelse Organisasjon Tilbakemeldinger

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: