Meny Hjem

Dette med investorer.

ap_17082556673260

Jeg vet ikke helt hvorfor, men folk har en tendens til å henvende seg til meg for å få råd om forskjellige ting. Om alt fra mulige lekkasjer i oljetanker til hvordan man lager akevitt-sorbet. Det hender også at folk som er i ferd med å starte opp bedrifter har spurt meg om mine meninger. Det er imidlertid en ting de sjelden spør om, men som vi likevel ender opp med å diskutere. Det er dette med investorer.

For noen uker siden holdt jeg et foredrag hvor jeg kom inn på dette, og det førte til en del diskusjoner. Jeg forstår at det er et tema som opptar mange som er i ferd med å etablere egen virksomhet.

Veldig mange som ønsker å starte bedrift har behov for å hente inn ekstern kapital for å i det hele tatt ha mulighet for å komme i gang. Men mindre man har penger selv, eller kan begynne å tjene penger med én gang, må man ut og hente penger. Jeg må understreke at jeg ikke er noen ekspert på området, men jeg har da noen erfaringer. Ta derfor det jeg skriver med en aldri så liten klype salt. Her er noen ting som jeg mener en bør tenke på når man skal hente inn kapital.

Trenger du penger?

Jeg må være så ærlig at jeg gjennom egne erfaringer har blitt skeptisk til eksterne investorer. Så jeg vil selv aldri slippe inn en ekstern investor med mindre det er veldig gode grunner til det. Hvis man i en etablert virksomhet ønsker å hente inn en investor kun fordi noen ønsker å realisere noen av verdiene i selskapet, kan det være en like greit å låne penger og betale ned med fremtidige overskudd i selskapet. Det er ofte det en ekstern investor gjør, uansett. Å la en ekstern investor gjøre dette, er for meg å gi bort selskapet du har jobbet hardt for å bygge.

Har du en god forretningsplan?

Ingen kommer noen gang til å plassere penger i bedriften din hvis ikke de har tro på deg og ideen din. Du bør bruke tid på å lage en god og velbegrunnet forretningsplan. Hva er essensen av det du prøver å få til? Finnes det konkurrenter? Hvorfor tror du at du vil lykkes bedre enn dem? Er det ideer dere kan låne fra andre. Hvordan er markedspotensiale? Har dere gjort noen markedsundersøkelser?

En god investor vil ikke bare høre om alt som kan gå bra. De vil også høre at du har et klart bilde av de tingene som kan gå galt. At du har kontroll på risiko er svært viktig.

Kan du låne penger?

De første pengene man henter inn, er som oftest de dyreste. Det er i tidlig fase at bedriften er minst verdt, og man må gjerne gi bort relativt store eierandeler i bytte mot pengene. Da kan det være lurt å ta en tur til banken og høre om det er mulig å låne penger, gjerne i form av en kassakreditt. Historisk har bankene vært svært skeptiske til å låne penger til nystartede bedrifter, men det virker som om holdningen er ferd med å snu.

Fordelen med å låne penger er selvfølgelig at du ikke slipper inn andre på eiersiden og kan bestemme selv.

Det finnes nå flere alternativer til banker, når det gjelder å låne penger. Det har blant annet kommet noen aktører som låner ut penger gjennom crowdfunding.

Hva er riktig pris på selskapet?

Det enkle svaret på dette er: Prisen på selskapet ditt er den prisen noen er villig til å betale for det. En god forretningsplan kan løfte prisen. Hvis du har en godt track record, er det også med på å gi firmaet bedre troverdighet. Hvis du henter inn en nøytral tredjepart til å hjelpe deg, øker dette også tilliten hos eventuelle investorer. En uavhengig rådgiver vil være opptatt av at både du og investorene skal gjøre en god handel.

Ønsker du og investoren(e) det samme?

Selv om det selvfølgelig finnes investorer som har idealistiske mål, så er de aller fleste mer opptatt av å tjene penger. De plasserer pengene i bedriften din med den motivasjonen at de skal vokse. Og siden de vil få innflytelse på beslutninger i bedriften du skal bygge opp, er det ekstremt viktig å være sikker på at dere er enige om hvordan dere skal jobbe sammen, at motivasjonene deres er like og at investoren har rett tålmodighet.

Det er to måter for en investor å få avkastning på sin investering. Den ene er gjennom utbytte. Den andre er gjennom å selge aksjer. Det siste betyr at det kan være lurt å definere regler for aksjesalg i aksjonæravtalen.

Hvilke bindinger ligger i aksjonæravtalen?

I Norge har vi en arbeidsmiljølov som i sterk grad beskytter rettighetene til arbeidstakerne. Dessverre er det mulig å legge inn større begrensninger i en aksjonæravtale enn det man kan gjøre i en arbeidsavtale.

Selv har jeg opplevd at det ble lagt begrensninger på både meg selv og andre. Jeg hadde begrensninger på hvor jeg selv kunne jobbe i opp til to år etter et aksjesalg og jeg kunne ikke direkte eller indirekte påvirke kolleger til å slutte. For meg betød det at hvis jeg begynte å jobbe et annet sted, kunne ingen av mine gamle kolleger begynne der. Uten noen form for kompensasjon. For meg opplevdes dette som urimelig, all den tid jeg ikke eide noen stor post i selskapet. Jeg følte det som om jeg sonet en straff for å ha bygget opp store verdier for andre.

Poenget er: Les avtalen nøye, og finn deg ikke i hva som helst. Husk at det kan komme en dag da du ønsker å gjøre noe annet. Hvis du er så viktig for selskapet, får de betale for det. Hvis investorene ikke stoler på de som driver selskapet, bør de kanskje ikke investere i det, i utgangspunktet.

Kan investoren(e) by på noe mer enn bare penger?

En investor kan være et lite kinderegg. En ting er at de kan tilby sårt tiltrengte finanser. De kan også by på nyttig kompetanse, gode kontakter eller tilgang til strategisk viktige samarbeid. Kolonial.no for eksempel, er eid 8% av Rema. Dette gir dem tilgang til å kjøpe inn varer gjennom Remas innkjøpssystem.

Det er nok ikke dumt å bruke litt tid på å finne en investor som kan bidra med mer enn penger. Dette vil øke sjansen din for å lykkes betraktelig. Hvis du ikke har kontakter selv, er dette en av de tingene en dyktig rådgiver kan hjelpe deg med.

En stor eller flere små investorer?

Det kan ofte være mye mindre arbeid å finne én investor enn mange. Samtidig kan det være flere fordeler med å finne flere små:

  • Flere aksjonærer gjør at du kan knytte til deg flere mennesker med kompetanse og kontakter.
  • Det kan være lettere å kontrollere firmaet selv, med flere små investorer. Selv etter at man har solgt ut mer enn 50% av bedriften, vil den største aksjonæren fremdeles være ansatt(e) i selskapet.
  • Det kan være vanskeligere å hente inn 1-10 millioner enn 100 millioner. De med mye penger, er også ute etter store gevinster. Skal man hente inn relativt lite penger, kan det være lettere å finne mange små investorer. Typisk privatpersoner som har noen kroner de ønsker å investere.
  • Noe som tiltaler meg, er å gi folk som ikke allerede har mer enn nok penger en sjanse til å være med på en opptur. Ved å ty til Crowd Sourcing eller Crowd Funding, kan man bidra til dette. Dessverre har ikke crowdfunding tatt helt av i Norge enda. Vi er faktisk helt på bunn i Europa. Men dette kommer, og vil kunne bidra til å hjelpe mange unge gründere til å kunne realisere drømmen om å skape egen bedrift og nye arbeidsplasser. Uten å berike de som allerede har for mye.

Husk at dette bare er mine meninger. Jeg har dannet meg dem gjennom egne erfaringer, og en rekke bøker jeg har lest om forskjellige selskap. Har du andre meninger, eller andre erfaringer, håper jeg du deler dem i kommentarfeltet til andres glede og nytte.

Kategorier:Ledelse Organisasjon Uncategorized

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: