Meny Hjem

Myten om den risikovillige gründeren – Er den sann?

4059aa990779e57036f4ee262223fa16

Siden jeg skrev om vårt nye firma, Boitano, for noen uker siden, har det vært ekstremt travelt. Vi har blitt tatt fullstendig på sengen av responsen vi har fått. Ukene har gått med på å møte folk som har lyst til å jobbe hos oss, og med folk som er i ferd med å starte nye bedrifter. Det har vært en ekstremt inspirerende tid, og det er tydelig at vi har truffet en nerve med tankene våre.

Det har blitt mange interessante diskusjoner rundt innovasjon og gründervirksomhet, noe det helt sikkert kommer til å bli flere blogposter av. Her om dagen dag hadde jeg en veldig interessant prat med en kar som jeg liker å diskutere med. En smart fyr med bakgrunn innen både teknologi og finans. En av tingene vi snakket om, var hvorfor ikke flere nordmenn tok steget ut og startet noe for seg selv.

Ja, hvorfor gjør ikke flere folk dette, i et land som har et sikkerhetsnett som veldig få andre land kan matche? Vi er et land som har gratis helsevesen, gratis utdanning (ish) og gode ordninger hvis folk blir syke eller firmaet går dukken. Arbeidsmarkedet vårt er også såpass godt at flinke folk fort får jobb igjen hvis satsingen ikke skulle lykkes. Takket være altinn og et hyggelig regelverk, er det både enkelt og relativt billig å starte sitt eget firma. Det finnes knapt et land i verden hvor det er enklere å starte egen bedrift. Arbeidsinnvandrere jeg har snakket med, mener vi bør bruke dette for å tiltrekke oss de beste hodene fra utlandet, og få dem til å komme hit og bygge verdier gjennom egne virksomheter.

En forklaring vi landet på, er at folk kanskje har det for komfortabelt. Man har gode lønninger og interessante jobber. Mange av dem som har egenskaper til å starte suksessbedrifter har det kanskje for greit for å ha motivasjonen som trengs for å ta steget ut i det usikre? Dette er selvsagt en grov forenkling, men jeg tror mange av hundene er begravet akkurat her.

Jeg tror mange har et inntrykk av at man må være villig til å ta enorm risiko for å starte egen bedrift. Mange ser på den typiske gründeren som en som uten tanke på sikkerhetsnett kaster seg ut i det. En som er villig til å bo på kontoret, jobbe 18 timer i døgnet og leve uten lønn i flere år. For mange er ordet “gründer” synonymt med en som aktivt oppsøker risiko.

Det finnes selvfølgelig mennesker som passer denne beskrivelsen. Mange som starter egen virksomhet dyrker nok dette idealet. Men sannheten er at det sjelden er disse folkene som lykkes. Tvert i mot. De som lykkes med å etablere suksessbedrifter er ofte svært risikoaverse. Mange av dem venter så lenge de kan før de slipper den livlinjen som heter sikker jobb.

Adam Grant skriver en del om dette i boken “Originals: How Non-Conformists Move the World”. Folk som søker risiko har en lei tendens til å bli felt av den. Folk som gjør det de kan for å unngå risiko, har en tendens til å lykkes. Mange av grunnleggerne bak de mest suksessrike bedriftene i verden har etablert virksomheten parallelt med andre jobber. Steve Wozniak måtte nærmest tvinges til å si opp jobben i Hewlett-Packard. Larry Page og Sergey Brin prøvde å selge Google for en million dollar, men ingen var villig til å betale dette. De ønsket å fortsette studiene, men følte at de ble nødt til å satse videre på søkemotoren sin.

Poenget mitt er at man ikke nødvendigvis behøver å si opp jobben og belåne huset til over pipen for å starte opp eget firma. Det finnes mindre risikable muligheter. To gründere jeg kjenner, er snart ferdig med første versjon av produktet sitt, og begge er fremdeles i full jobb. De har hentet inn kapital via investorer, og bruker denne kapitalen til å få kompetente folk til å lage produktet. Det holder foreløpig at de selv involverer seg noen timer i uken.

For å velge en slik løsning, er det uhyre viktig at du har tillatelse fra arbeidsgiver. Hvis ikke havner du fort i trøbbel. Mange arbeidsgivere er villige til å gi en slik tillatelse, for å kunne beholde en flink medarbeider. Og lykkes vedkommende, vil bedriften kunne skryte av at de hjalp til. Du vil ha en fast inntekt, og sikkerhet hvis firmaet ditt treffer et isfjell og synker.

En av årsakene til at vi startet Boitano var for å gjøre det enklere for folk med gode ideer å realisere dem. Vi ønsker å bidra med kunnskap, erfaring, nettverk, penger og infrastruktur. Vi har allerede fått mange henvendelser, og vi forsøker å hjelpe dem så godt vi kan, selv om vi etter bare 4 uker foreløpig har begrenset med midler og evner. Vi ønsker å hjelpe alle som henvender seg til oss, uavhengig av om det er noe vi kan tjene på. Så lenge vi har kapasitet, er vi villige til å dele egen kunnskap og eget nettverk.

Så brenner det en gründer i magen din, ta gjerne kontakt med oss. Det er enda tidlige dager, men vi vil gjøre det vi kan for å bidra. Send oss en mail på hei@boitano.no, dersom du ønsker å ta en prat.

Kategorier:Uncategorized

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: