Meny Hjem

Gode relasjoner krever mot.

image

En god venn sa en gang til meg: En relasjon blir ikke skikkelig solid uten at en har løst opp i problemer sammen. Jeg forstod ikke visdommen i dette med en gang, men jo mer jeg tenker på det, jo mer rett synes jeg han har, Et godt gorhold er litt som jern. Det må herdes for å være solid, og behandles for å ikke ruste.

For det er slik med livet og med vårt forhold til de rundt oss. Det går ikke på skinner. Noen ganger sporer det av. Noen ganger skjer det noe med forholdet mellom deg og andre. Og enten må du rydde opp eller finne deg i at forholdet blir svekket. Rydder du opp, kan forholdet bli sterkere enn noen gang. Det er mye opp til deg selv.

Jeg har veldig stor tro på ærlige og direkte tilbakemeldinger. Det er vanskelig for mange å se sine egne gode og dårlige sider. Da er det viktig at de man har rundt seg har mot til å skryte når du gjør noe bra, og mot til å si i fra når du gjør noe feil. Og for den som er mottaker gjelder det å ha mot til å ta i mot tilbakemeldingen, og si takk både for skryt og kritikk. Det krever noe av den som kommer med tilbakemeldingen, og de kommer som oftest med den fordi de bryr seg om deg.

Noen ganger er det slik at de som er rundt deg kan ha det vondt, uten at de deler det med deg direkte. Men hvis de innerst inne ønsker å snakke om det, så kaster de ofte ut et lite agn. «Jeg har hatt det litt kjiipt, men når går det bra». «Om jeg trives på jobben? Ja, oppgavene er interessante».»Han er hyggelig så lenge han ikke drikker». Vi har alle hørt slike setninger. Hadde vi årvåkenhet til lytte til det som egentlig bli sagt, og mot til å bry oss nok til å stille det ekstra spørsmålet? Mange av mine beste samtaler har kommet etter å ha hørt slike setninger.

Det krever det som kalles relasjonelt mot for å ordne opp når det oppstår vanskeligheter i et forhold. Jeg har tidligere snakket om det å tørre å bry seg om de som ikke har det så bra. Å tørre å reparere et forhold krever andre typer mot.

Skal man ivareta en relasjon over tid, og ha det bra i denne relasjonen, krever det mot til å si i fra om hva man mener. Si i fra når sine egne grenser blir tråkket over. Si i fra når noe sårer eller går på tvers av dine egne verdier. Lar du dette pågå for lenge mister du enten noe av deg selv, eller du kan velge å forlate relasjonen. Gi opp et vennskap, en jobb eller et forhold. Det i seg selv er ikke det verste. Det verste er kanskje at du har gitt opp noe som betyr noe for deg, uten å kjempe for det. Hva slags person er du hvis du ikke kjemper litt for det som er viktig for deg?

Noen forhold er det veldig vanskelig å løpe i fra. De vanskeligste er forholdet til far og mor, eller sine egne barn. Jeg er usikker på om det går an å forlate et slikt forhold uten varige, psykiske arr. Det finnes også andre sterke forhold som det er vanskelig å bryte ut av. Som forholdet til søsken eller ektefelle. Dette er typer forhold man bør kjempe for å bevare, men ikke til enhver pris. Det å leve tett på en dårlig relasjon kan være direkte helsefarlig. Ikke bare i familielivet, men også på jobb. Hvis ikke relasjonen bedres over tid, bør man søke seg ut av den.

Noen ganger gjør folk dumme ting. Både du og de rundt seg. Enten fordi de ikke har tenkt skikkelig gjennom konsekvensen av egne handlinger eller fordi man med viten og vilje gjør noe som får negative konsekvenser for andre. Dette kan svekke eller ødelegge en relasjon. Slike handlinger kan skape vondt blod i lang tid. Spørsmålet et om livet er langt nok til å ha uvenner og mislike andre? Noen ganger kan det beste være å bevege seg videre i livet, mens det mange ganger kan være best å legge det hele bak seg. Da gjelder det å ha mot til å be om unnskyldning, mot til å ta i mot unnskyldningen om mot til å søke forsoning.

Det jeg sier er at gode relasjoner ikke oppstår av seg selv. Gode relasjoner oppstår fordi man bryr seg, fordi man jobber for det og fordi man har mot til å utfordre den. Og ved å utfordre det som ikke er bra, kan det bli bra. Noen ganger kan man oppleve virkelig fine ting ved å vise relasjonelt mot. Et av mine gode og langvarige vennskap begynte med setningen: «Jeg liker ikke deg noe særlig, men jeg vet ikke helt hvorfor»?

Det går an, hvis man bare tør.

Kategorier:Ledelse Livet

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: