Meny Hjem

Du velger selv din leder når du bytter jobb.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

For noen år siden leste jeg biografien til Alex Fergusson, under mottoet «kjenn din fiende». Det skulle vise seg at mannen som hadde påført meg så mye psykisk smerte, nedverdigelse og nederlag nå skulle lære meg noen viktige ting om livet.

Det var litt rart å finne ut at Alex og jeg er enige i mye og mangt, selv om han har vært leder for feil fotballag. Vi prøver begge å få det beste ut av folk, selv om vi bruker forskjellige metoder og jobber innen forskjellige områder. Vi er begge innbitte motstandere av å tape, men blir aldri lei av å vinne. Vi nekter begge å innse nederlag før absolutt alle metoder og tilnærminger er brukt.

I biografien sin skrev han en ting som jeg virkelig bet meg merke til: Som Manager velger du ikke en klubb, du velger et styre. Eller tolket til arbeidslivet: Du velger ikke bare en jobb, du velger også en leder.

Vi har alle vært der. Vi er lei av jobben, og har lyst på en ny. Og i vår iver etter nye utfordringer ser vi oss gjerne blinde på titler og arbeidsoppgaver. Men den nye jobben består ikke bare av oppgaver og stillingsinstruks. Med den nye jobben følger det som regel også en leder, og denne lederen inngår også i valget når du takker ja til jobben. Dessverre er det slik at veldig mange ikke er bevisste i dette valget. De velger jobben, men ikke lederen. De glemmer å ta med den viktigste premissgiveren for å lykkes og å ha det bra når de skal gjøre ferdig regnestykket om et jobbytte.

Skal du ha gode rammevilkår for å lykkes, må du ha en leder som gir deg disse rammevilkårene. Der er det mange ledere som feiler. En dansk undersøkelse viser at så mange som 45% av danskene skifter jobb på grunn av dårlig ledelse minst en gang i løpet av karrieren. Også undersøkelser her i Norge viser at dårlig ledelse er blant de tre viktigste årsakene til at vi bytter jobb.

Selv har jeg hatt både gode og dårlige ledere. Ledere som har begrenset meg og ledere som har latt meg vokse. Ledere som har stolt på meg og ledere som har hatt stort kontrollbehov. Ledere som lar meg være meg selv og ledere som har bedt med slutte å tøyse så mye. Ledere som har sett meg og annerkjent meg, og ledere som aldri har klappet meg på skulderen etter en godt utført jobb. Nå i ettertid skulle jeg ønske at jeg selv hadde vært mer bevisst i mitt valg av ledere.

En god leder kan løfte deg frem både som menneske og fagperson. Han eller hun kan bidra til din personlige vekst og utgjøre en stor og positiv forskjell i livet ditt. En god leder kan være en inspirasjon, mentor og lærer. Ser du etter dette når du bytter jobb? Spør du nærmeste leder om hvordan han jobber for å utvikle sine ansatte? Bli kjent med sine ansatte? Bry seg om sine ansatte? Hvordan lederen håndterer konflikter og uenigheter?

En dårlig leder kan i verste fall gjøre deg syk, og merke deg mentalt for livet. Jeg har selv hatt en leder som påvirket min mentale helse, men jeg var smart nok til å velge bort både lederen og jobben før det påvirket meg for mye. Jeg møtte nylig en veldig hyggelig og oppegående dame som hadde blitt psykisk syk på grunn av oppførselen til sin nærmeste leder. Hun hadde vært sykemeldt i et helt år etter at hennes leder brøt henne ned mentalt. Verden er full av psykisk ustabile mennesker. Det er din egen oppgave å gjøre ditt beste for at et slikt menneske ikke blir lederen din.

I min bransje er det helt vanlig at HR-avdelingen i store selskap har rekrutteringsdager på universiteter og høgskoler. De ansetter nyutdannede i bulk, og plasserer dem så ut i de avdelingene hvor de trenger folk. Jeg kjenner ikke dette så godt selv, men jeg har fått bekreftet at det er mange som ikke får møte sin leder før de signerer på kontrakten. I sin første jobb, når de har størst behov for en god leder som kan løfte dem inn i arbeidslivet, så får de altså ikke en gang møte den som skal være ansvarlig for akkurat dette. For meg sier dette veldig mye om hvor stort fokus disse selskapene har på personalledelse og utvikling av ansatte.

Når vi ansetter folk i vår avdeling er vi veldig opptatt av å vise hvordan vi fungerer som ledere. Vi er åpne på egne sterke og svake sider. Vi forteller mye om oss selv: Om bakgrunnen vår, erfaringen vår og hvordan vi tenker rundt ledelse og personalutvikling. Når en ansatt begynner hos oss, kjenner denne personen alle i ledergruppen vår, og som oftest veldig mye bedre enn sine gamle ledere.

Vi passer på å være ærlige på hvem vi er hva vi tror på, slik at den nyansatte ikke skal få noen negative overraskelser når første arbeidsdag kommer. Det er viktig at de gjør et valg basert på virkeligheten. Og det er viktig at vi ansetter folk som vil ha det vi har.

Som noen en gang fortalte meg: Det gjelder ikke bare å finne den rette. Det gjelder å VÆRE den rette. Som leder er det viktig å være oppmerksom på akkurat det.

 

 

Kategorier:Ledelse Livet

kljostad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: